Dominoday in The Netherlands

november 14, 2008

Verzameld nieuws van 14-11-2008

Filed under: 1 — dominoday @ 11:25 am

Zwollenaar Pepijn bouwt 50.000 dominosteentjes

Vijftigduizend dominostenen heeft Pepijn ten Berge uit Zwolle toch wel neergezet de afgelopen acht weken.

Even snel gerekend. Minimaal, het kunnen er ook meer zijn.

Pepijn is een van de 85 bouwers aan Domino Day. Vandaag wordt dit evenement voor de tiende keer uitgezonden. Er moeten dan 4,5 miljoen stenen omvallen.

Pepijn heeft acht weken op zijn knieën gelegen om steentjes neer te zetten. “Een keer heb ik er flink wat omgestoten,” vertelt hij. “Maar de schade was te overzien. Een paar uur werk van mezelf was naar de knoppen. Verder is alles goed gegaan.”

Pepijn (25) is pas afgestudeerd student informatica aan Windesheim. “Omdat ik net klaar was met mijn studie had ik tijd om mee te bouwen. Ik zag op televisie een spotje. Toen heb ik me opgegeven. Het is werk en ik vond het leuk om een keer te doen.”

De Zwollenaar vraagt aan een van zijn collega’s of die het handboek Domino Day bij zich heeft. De voertaal is Engels, want de meeste bouwers komen uit het buitenland. Er zijn maar acht Nederlanders in het bouwteam. De andere bouwers komen uit onder meer Letland, Estland, Polen, Duitsland, Hongarije. In totaal werken dertien nationaliteiten mee aan het opbouwen van de 4,5 miljoen stenen.

Die 4,5 miljoen stenen is een record, waarmee SBS in het Guinness World Records Book hoopt te komen. Behalve met het grootste aantal stenen, hoopt Domino Day 2008 ook met een aantal andere vermeldingen in het recordboek te komen, onder meer met de grootste stenen, de hoogste toren en de hoogste klim.

Pepijn is er van overtuigd dat alles goed gaat komen. 

“We hoeven nog maar 140.000 stenen neer te zetten,” zegt de gelegenheidsbouwer uit Zwolle, alsof hij zijn leven lang niks anders heeft gedaan dan dominosteentjes te plaatsen. 

Het is nog niet duidelijk of Pepijn een rol krijgt tijdens de live-uitzending van vanavond. “Een paar bouwers krijgen opdrachten, maar pas tijdens de uitzending wordt bepaald wie dat zijn,” vertelt Pepijn. “Ik zit natuurlijk in de zaal. Klaar om in actie te komen. Verder is het afwachten.” 

http://www.destentor.nl/regio/salland/4039108/Zwollenaar-Pepijn-bouwt-50000-dominosteentjes.ece

====================================

Dominosteentjes laten vallen, is net als topsport bedrijven

Zullen dit jaar álle dominostenen, ruim 4,5 miljoen, vallen? De bouwers zijn de afgelopen weken topfit gehouden door onder andere fysiotherapeut Jochum van Brummelen. “Het is echt topsport”, zegt Van Brummelen (30) uit Leeuwarden. “Vergis je niet.

Elke dag acht uur lang in dezelfde houding zitten is nog niet zo gemakkelijk.” Vanavond wordt opnieuw gepoogd om het record van 2006, ruim 4 miljoen stenen, te verbreken. Vorig jaar gingen 3,6 miljoen stenen omver. 

Al vijf jaar vangen Van Brummelen en zijn collega’s dagelijks bouwers op met stijve spieren of vragen over de juiste houding. “Dat gebeurt in de lunchpauze”, vervolgt Van Brummelen. “De deelnemers werken volgens een heel strak schema – het is bepaald geen vakantie – en op die manier houden we hen niet van hun werk af.” De 85 bouwers uit dertien landen hebben dit jaar heel weinig klachten, stelt de fysiotherapeut. Af en toe van houding veranderen of even bewegen is belangrijk, weten de therapeuten, maar het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor het spektakel. Buiten het parcours doen de bouwers dan ook regelmatig rek- en strekoefeningen en ’s avonds sporten ze veel.

In voorgaande jaren zagen de drie betrokken fysiotherapeuten vooral een klachtenpiek aan het einde van de rit. Nu niet. “Misschien komt het doordat ze steeds goed op schema hebben gelegen. Daardoor hoefden ze niet over te werken. En het is ook gewoon een heel leuke groep jonge mensen die samen veel lol beleven. Dat scheelt allemaal.” ‘Dankzij’ Domino Day is volgens de masseur de klapvoet terug van weggeweest. Het komt een enkele keer voor bij de bouwers, aldus Van Brummelen. “Vroeger zag je deze aandoening vooral bij aardappeltelers die veelal gehurkt werkten.” Tegenwoordig zien fysiotherapeuten deze klacht volgens hem nog hoogst zelden voorbijkomen. 

Bij een klapvoet kunnen de ‘slachtoffers’ hun voet niet meer opheffen als gevolg van een verrekte zenuw. “Het is niet ernstig, hooguit vervelend, maar het werk kan gewoon doorgaan met een opgerolde handdoek ter ondersteuning onder de wreef. ” 

Nek- en schouderklachten komen vaker voor, veelal veroorzaakt door een wat verkrampte houding. “Dan proberen we de spieren weer wat los te maken. Als je je schouders constant in je nek hebt hangen, krijg je vanzelf klachten. Wij zeggen dan ook: gooi die schouders los.” “Het is niet alleen maar kneedwerk”, beklemtoont Van Brummelen. “Soms willen ze gewoon hun verhaal even doen. Ze zijn toch acht weken lang van huis. En ze willen ook wel eens even uit de groep breken.” 

http://www.bndestem.nl/algemeen/cultuur/4039626/Dominosteentjes-laten-vallen-is-net-als-topsport-bedrijven.ece

===============================

Advertenties

2 reacties »

  1. Fantastische prestatie, wereldrekord verbroken !!!
    Jammer dat SBS6 er iets van heeft uitgezonden in z’n avondvullende belspelletje.
    Volgend jaar echte omroep uitzoeken !!

    Reactie door Peter — november 14, 2008 @ 10:30 pm

  2. Grandiose Recordpoging en volledig geslaagd. En de vorige reageerder zou ik adviseren een andere TV te nemen want SBS heeft ALLES live uitgezonden !!

    Reactie door Albert Bolink — november 14, 2008 @ 10:45 pm


RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: